Alle snakker om hvor mye du må trene for å klare en triathlon. Ingen snakker om hvor lite trening som skal til for å debutere i eksempelvis Os triathlon.
6. september går startskuddet for årets vakreste triathlon. Vi snakker selvsagt om Os triathlon, en lavterskel sprintdistanse som passer utmerket for nybegynnere. Begynner du å trene litt nå har du tre måneder på å komme i god nok form.
Tips fra veteraner
Her er noen gode råd på veien fra tre triathlon-veteraner i arrangørklubben BTC. Og hold deg fast: De forteller deg hvor lite som skal til for at du skal kunne gjennomføre din aller første triathlon.
– Jeg har aldri ligget på noe mer enn 4-5 timer i snitt i uken. Jeg har svømt lite, og ofte bare 2-3 måneder hver sommer, sier stevneleder Ole Jacob Taraldset.
Til tross for rimelig tynn treningsdagbok er Ole Jacob blant dem som har fullført Norseman Xtreme Triathlon flest ganger. Han har syv deltakelser på baken og regner løping som sin kanskje største styrke.
Vi legger til at Norseman er en full ironman-distanse på 226 kilometer (3,8 km svøm, 180 km sykkel, 42,2 km løp), mens Os Tri er 25,7 km (750 m svøm, 20 km sykkel, 5 km løp).
Ole Jacob er litt oppgitt over at BT Sprek, Dagens Næringsliv og andre medier skal hause opp hvor mye trening som skal til før en triathlon. Og at det ofte bare fokuseres på de lengste konkurransene.
Faktum er at hyggelige sprinttriathlon, som Os Tri, er de raskest voksende konkurransene rundt om i norske byer og bygder.
Hverdagstrim er nok
Jan Wilhelm Werner har ti deltakelser i Norseman bak seg, men også en rekke andre korte og lange mosjonsløp av ulik art. Han trives like godt i kosegruppen i sykkelrittet Bergen-Voss som på et 100 kilometers ultraløp.
Hans treningsoppskrift er enkel: Kombiner hverdagsaktivitet med jobbtransport.
– All aktivitet teller. Sykle til jobben, ta trappen, hugge ved, vaske bilen, vaske huset, snekre terrasse. Grave i jorden, gå skitur med pulk, bære minstemann på ryggen, gå fjellturer. I det hele tatt; en aktiv livsstil på gamlemåten. Da er det færre timer spesifikk løp, sykkel og svømming som behøves, sier jan Wilhelm.
Han svømte bryst de syv første årene, og kjøpte seg ikke temposykkel for triathlon før den åttende sesongen.
– Våtdrakten brukte jeg 600 kroner på, og den holdt i syv år, sier Jan Wilhelm.
Startet uten trening
Nathalie Puaschitz er en av Bergens ivrigste langdistanse-triatleter. Men også hun begynte i det små:
– Jeg kan kun snakke for meg selv. Før Norseman trente jeg i snitt fem timer i uken. Dvs. noen uker ble det åtte timer og andre uker to. Jeg kom ikke akkurat først i mål, men jeg fullførte og hadde en fin opplevelse. Akkurat det var målet mitt med konkurransen, som jeg meldte meg etter en større sykkelulykke der jeg nesten ikke fikk trent på to måneder.
– Da jeg sto på startstreken på Norseman hadde jeg altså ikke syklet lenger enn 90 km og heller aldri svømt lenger enn 1900 m. Disse distansene gjorde jeg faktisk bare en gang, dvs. 3 uker før Norseman under en halvironman-konkurranse i Holmestrand. Men likevel var det til for å fullføre, forteller Nathalie.
Etter hennes mening er forskjellen mellom å trene lite og mye (Nathalie trente opptil 26 t/uken i fjor) at du selvfølgelig får det litt tyngre muskulært under og etter lange konkurranser. Men likevel er det mulig å fullføre med god margin.
Før hennes foreløpig siste IM, i Sør-Afrika nå i vår, slet hun med lungebetennelse i halvannen måned før løpet.
– Jeg fikk ikke begynt å trene skikkelig før fire uker før konkurransen. I de ukene ble det riktig nok åtte timer i snitt og jeg klarte å fullføre med stil uten at jeg ble sist!